Korporata Energjetike e Kosovës SH.A.
Energetska Korporacija Kosova D.D.
Kosovo Energy Corporation J.S.C.
 
  Nisi ndërrimi i elektrofiltrit të njësisë A5

22-03-2012

KEK sh.a. njofton se ka nisur ndërrimi i elektrofiltrit të njësisë A5. Punët po kryhen sipas dinamikës së paraparë dhe pas 4 muaj e gjysmë blloku do të ketë emetimin brenda standardeve më të reja të Bashkimit Evropian. Pra, emisionet e gazrave  nga ky bllok do te jenë të njëjta si ato në BE.

Menaxhmenti i lartë i KEK-ut ka inspektuar punimet dhe ka verifikuar se punët po kryhen brenda kontratës. Punët është duke i implementuar kompania me nam botëror nga Gjermania, Hamon Envoirmental në konzorcium me kompaninë Intering, e cila kishte fituar tenderin për vendosjen e elektrofiltrave të rinj.

 

“Nga ky projekt ambiental përfitojnë shumë qytetarët përreth termocentralit si ata të Obiliqit, Fushë Kosovës dhe të Prishtinës. Ambienti do të jetë shumë më i pastër, që është një tregues i qartë se KEK-u i sotëm është kompani e orientuar të jetë sa më miqësore ndaj ambientit”, tha Arben Gjukaj, Drejtor Menaxhues i KEK-ut.

 

Përfaqësuesit e kompanisë që po e implementojnë projektin janë shprehur të përkushtuar t’i kryejnë punimet pikë për pikë me kontratën.

 

Vendosja e elektrofiltrit të ri është pjesë e projektit më madhor ambiental të KEK-ut. Në bazë të projektit do të ndërrohen elektrofiltrat e njësive aktive të TC “Kosova A”, përkatësisht A3, A4 dhe A5. Pas elektrofiltrit të njësisë A5, do të nisë menjëherë ndërrimi i njësisë A3 dhe do të zgjasë deri në tremujorin e tretë, kur nisë ndërrimi i elektrofiltrit të njësisë A4. Ndërrimi nuk po bëhet të njëjtën kohë sepse duhet ndalur blloku deri në momentin e ndërrimit të plotë të elektrofiltrit. Projekti do të përfundojë në tremujorin e parë të vitit 2013 dhe ka koston prej mbi 25 milionë eurosh, investim vetanak i KEK-ut.

 

Ndërrimi i elektrofiltrave është një nga 4 faktorët që si pasoje e degradimit të mëhershëm dhe teknologjisë se trashëguar ishin identifikuar si ndotës nga ekspertët e ambientit. KEK është duke punuar në eliminimin e të katër ndotësve dhe në vitin 2013 ambienti ku operon KEK-u do të jetë shumë më i pastër dhe jeta e qytetarëve shumë më kualitative. 

 

Pos elektrofiltrave, KEK ka në përfundim e sipër edhe projektin për mbulimin e kodrës së hirit pranë TC “Kosova A”, ndërtimin e sistemit hidraulik të bartjes së hirit dhe asgjësimin e mbi 20 mijë tonë substanca të rrezikshme. Të gjitha këto projekte do të përfundojnë brenda këtij viti.  

 Shkarko Dokumentin
Informata për publik
Si gjithmonë, KEK në afat rekord stabilizon prodhimin
Si rezultat i një angazhimi të jashtëzakonshëm të punëtorëve, duk...
Njoftim për media
Momentalisht, KEK është duke prodhuar mbi 500 MWh/h nga dy njësi...
Në afat rekord stabilizohet prodhimi nga Kosova B
Siç jeni në dijeni, për shkak të sfidave të ndërlidhura me vjetër...
Komisioni Evropian konfirmon vazhdimin e mbështetjes për KEK-un
Dje, më 09 korrik 2015, një delegacion i lartë i Komisionit Evrop...
Nxënësit më të mirë të Kosovës vizitojnë KEK-un
Më 02 korrik 2015, KEK organizoi një vizitë studimore në kuadër t...
Nënshkruhet marrëveshja për Ri-Programimin e Kredive të KEK-ut
Ministri i Financave Avdullah Hoti dhe drejtori menaxhues i Ko...
KEK-u ndihmon KESH-in dhe KEDS-in
KEK dhe KESH janë duke bërë optimizmin dhe racionalizim e kostove...
Me sukses stabilizohen prodhimi dhe operimet në KEK
Tash e disa vite, koncepti i menaxhimit në KEK ka ndryshuar nga a...
Zëvendëspresidentja e Bankës Botërore konfirmon mbështetjen për KEK-un
Një delegacion i larte i Bankës Botërore i udhëhequr nga znj. Lau...
Sqarim për publik
Për hir te sqarimit te opinionit. KEK sh.a është i obliguar te r...
Shpërndaje
 
© 2010 Korporata Energjetike e Kosovës